Un om de afaceri bogat, in vacanta, pe malul marii priveste un pescar care se intoarce de pe mare, cu o barcuta. De pe fundul barcii, pescarul ia cativa pesti foarte frumosi. Omul de afaceri il complimenteaza si il intreaba cat a durat prinderea pestilor.

“- 30 – 45 minute. – spuse pescarul”.

“- De ce nu pescuiesti mai mult?”

“- E mai mult decat suficient pentru intretinerea familiei mele”.

Afaceristul simte imediat oportunitatea: “Ar trebui sa pescuiesti mai mult, poate 10 – 12 ore pe zi. Vinzi surplusul de peste, iar dupa cateva luni, poti cumpara o barca mai mare si unelte de pescuit. In cativa ani, poti cumpara mai multe barci, angaja alti pescari si poate chiar procesa si conserva pestele. Poti angaja si cativa vanzatori.” Pescarul parea ca nu intelege mare lucru.

Omul de afaceri, ambitios, nu renunta: “In 15 – 20 de ani poti deveni un om afaceri de succes, instruit, cu suficienti bani ca sa … te poti trezi la ce ora vrei, sa te muti intr-un loc linistit, poate pe malul marii, sa petreci cat timp vrei tu cu familia sau cu prietenii, sa iti aloci timp pentru mici placeri si hobbby – uri.”

In sfarsit pescarul intelege, si i se lumineaza fata: “15 – 20 ani? De ce sa astept atat, cand tu ai descris exact viata pe care eu o petrec acum?”.