In opinia mea, una dintre cele mai importante calitati ale unui lider este viziunea. Ea devine strigatul distinctiv de lupta al organizatiei tale, te diferentiaza de concurenta, de rivali, te face sa fii un lider de succes, si prefigureaza starea viitoare a organizatiei. Leadershipul nu inseamna doar asumarea responsabilitatii atunci cand toti ceilalti cauta scuze, sau puterea unei persoane de a o folosi pe cea a multora, ci mai presus de toate inseamna viziune si curaj, curajul de a iesi din tipare, de a incerca ceva diferit, de a risca, de a lua decicii dificile in momente de rascruce, curajul de a pune in practica viziunea ta si de a-i convinge pe ceilalti sa creada in ea.

 

Multi lideri, pe parcurs, isi pierd puterea de a conduce, tocmai pentru ca isi pierd aceasta viziune. Cand o organizatie este pe val, aproape oricine poate conduce. Se spune ca 95% din deciziile unei companii pot fi luate si de un absolvent de liceu ceva mai inteligent. Putina logica este suficienta. Dar liderii nu sunt platiti pentru acest gen de decizii, ci pentru cele 5%. Acestea sunt deciziile dificile care ii deosebesc pe liderii adevarati de restul, ii deosebesc pe liderii simpli de liderii cu viziune.

Cand situatia se impotmoleste, un lider bun va da directive si va incuraja progresul, va pune in practica viziunea sa, va veni cu solutii iesite din tipar. Doar cei mai buni lideri pot conduce eficient in astfel de situatii, luand cele mai grele decizii.

“Esenta leadership-ului este viziunea. Nu poti sufla intr-o trompeta nesigura.” Theodore Hesburgh.

Viziunea contureaza conceptia liderilor despre ceea ce este in prezent organizatia, cum ar trebui sa arate peste un anumit interval de timp si care este drumul ce trebuie urmat intre situatia existenta si cea dorita. Punerea in practica a unei viziuni nu este intotdeauna o sarcina usoara, implica riscuri ce pot genera urmari grele, de aceea ea atrage dupa sine de multe ori o lupta interioara. Daca esti indecis interior in privinta unei probleme, nu vei avea siguranta de care ai nevoie pentru lupta exterioara. Odata ce esti convins de directia corecta de actiune, vei avea curajul de a pune in practica decizia luata, indiferent cat de dificila ar fi.

Vizionarii sunt cei care progreseaza prin schimbare si care sunt capabili sa traseze noi granite. Liderii vizionari sunt capabili sa le transmita oamenilor ca au un rol important in cadrul proiectului. Intotdeauna progresul necesita riscuri. Liderii trebuie sa fie dispusi sa faca lucruri pe care altii nu vor sa le faca. Trebuie sa fie in prima linie. Daca nu esti dispus sa iti asumi un risc atunci nu esti facut sa fii lider. Un lider trebuie sa ramana fidel viziunii si oamenilor sai.

 

Bibliografie: Leadership de Aur (John C. Maxwell)