Chiar daca e un subiect extrem de discutat si analizat, cred ca e un aspect esential si din pacate extrem de neglijat de fiecare dintre noi: ATITUDINEA!

“Nu se poate!”, “Nu va merge!”, “Au incercat si altii – nu functioneaza!”, “E greu!”, “Eu imi fac treaba, sunt competent, dar toti ceilalti sunt tampiti”, “Celalalt e de vina!” sau “E criza”.

Asteptam mereu ceva din exterior, sa se intample ceva sau cineva sa faca lucrurile (mai) bine.

Pana la urma cred ca ne confruntam cu o criza generalizata de atitudine, la toate nivelurile si in toate domeniile – din vanzari (am o multime de exemple relevante de vanzatori slabi care sunt convinsi ca esecul lor se justifica prin expresia “E criza!”), leadership, relatii cu clientii sau consultanta tehnica. Pana si in plan personal ne confruntam cu grave probleme de atitudine.

Interesant este ca de cele mai multe ori nici nu ne dam seama ca avem carente de atitudine. Sau nu le recunoastem, “Cine, eu?!?!”

Nu e deloc simplu, dar trebuie sa acceptam ca avem nevoie de o schimbare, avem nevoie sa fim pozitivi, optimisti, empatici si sa comunicam corect si asertiv. Sa fim proactivi, sa fim un exemplu pentru ceilalti!

Stiti cum se spune (am simplificat citatul): “Sunt putini cei care fac lucruri importante, valoroase; sunt multi cei care stau cu mainile in buzunar si ii critica; iar marea majoritate nici nu isi dau seama ca se intampla ceva”. Alegeti voi in ce categorie sunteti / va doriti sa fiti.

Cand te confrunti cu o problema ai practic doua variante: daca vrei sa o rezolvi, gasesti o SOLUTIE. Iar daca nu doresti sa o rezolvi, gasesti o SCUZA!