Una dintre cele mai folosite idei cand vorbim despre interactiunea inter-umana este: “Trateaza-i pe ceilalti asa cum ti-ar place sa fii tratat tu insuti”. Oare e adevarat? Voi ce parere aveti?

Haideti sa ne imaginam o situatie ipotetica: Intr-o dimineata mergem la oftalmolog pentru o consultatie; nu suntem bolnavi, doar nu vedem foarte bine in ultimul timp. Medicul oftalmolog e foarte dragut, se poarta frumos, ne simtim bine ca si pacient / client. Fara sa asculte foarte atent ce ii spunem, ne ofera solutia: ne da proprii lui ochelari. Ce ne-am putea dori mai mult?! “Cu siguranta, daca el ii foloseste, sunt foarte buni si ne vor folosi si noua”. Problema este ca situatia “ochilor” nostri poate fi complet diferita de a lui. Si solutia, “ochelarii lui” pot sa ne faca rau, in loc sa ne ajute.

Cam asta e problema si in relatiile cu ceilalti: trebuie sa ii TRATAM ASA CUM LE PLACE LOR SA FIE TRATATI. Sa tinem cont de valorile si preferintele lor, de domeniul lor de interes, de tipul lor de personalitate. In acest fel avem sanse sa dezvoltam relatii de succes, de durata cu ceilalti: prieteni, clienti, parteneri de afaceri sau membri ai familiei.