„Pe ulita satului, intr-o caruta plina-ochi, trasa de un singur magar amarat cu ochelari de cal, un taran striga cat il tinea gura: „Diii Joianule! Diiii Murgule! Diii Floricica! Diiii Lucica!”

Intrebat daca a uitat cum se numeste magarul, taranul raspunse hotarat: „Nuuuu, nuuu, stiu cum il cheama, ca doar eu i-am pus numele, dar vreau sa ii dau impresia ca nu e singur, ca munceste in echipa!”

Povestioara de mai sus, sugereaza necesitatea din ce in ce mai mare,  a munci in echipa. Se stie ca munca in echipa este cheia marilor realizari, iar ceea ce este cel mai important, este faptul ca fiecare dintre noi avem responsabilitatea de a deveni mai bun in echipele din care facem parte. Avem responsabilitatea sa intelegem cum functioneaza acestea si ce actiuni trebuiesc intreprinse pentru a creste eficienta.

Totusi, adevarata provocare este, cum faci ca dintr-un grup de oameni, care probabil nici nu se cunosc, nici nu au mai lucrat impreuna pana atunci, si mai au si tipologii diferite de personalitate si caracter, sa formezi coechipieri,  care sa munceasca cot la cot, fara a fi interesati doar de succesul personal si care sa fie axati pe scopul comun al echipei?

Se stie ca nu este suficient, nici pe departe, sa aduni cativa oameni si sa-i pui sa munceasca impreuna. O astfel de activitate defineste mai degraba un grup decat o echipa. Pentru ca un grup sa evolueze si sa se dezvolte intr-o echipa, sunt necesare, in primul rand, increderea reciproca si o comunicare consolidata. Apoi, aceste doua pietre de temelie, sunt urmate de alti factori adiacenti, precum intelegerea, incurajarea si motivarea.

O astfel de schimbare, transformarea unui grup intr-o echipa, nu se face atat de usor daca e lasata sa se faca de la sine si  nu este incurajata. Trecerea poate dura ani intregi, sau uneori, se poate sa nu se intample deloc, datorita conflictelor care pot aparea. Astfel grupul se dizolva inainte de a deveni o echipa.

O solutie care ofera o rezolvare mai rapida la aceasta problema si care este utilizata des in acest sens. este team building-ul.

Team building-ul este procesul de construire a unei echipe eficiente si are ca scop identificarea punctelor tari si a punctelor slabe ale fiecarui membru din grup. Multe persoane vad team building-ul ca pe o ocazie de distractie, intrucat, de cele mai multe ori, se desfasoara intr-un  mediu mai putin formal. Da, poate fi vazut si in acest fel, ce este important insa, e ca la sfarsitul unui astfel de program,  participantii sa nu ramana doar cu un moment frumos, suspendat si fara consecinte.

Ca trainer, pot spune ca un astfel de program este mai mult decat benefic.

Intr-un mediu mai putin oficial, oamenii ajung sa se exprime mai liber si in aceasta conjuctura, totul se bazeaza pe invatare. O sarcina nerezolvata corect, nu este considerata un esec, atata timp cat participantii au invatat ceva de pe urma acesteia.

Beneficiile team buildingului sunt nenumarate:

  • Imbunatateste comunicarea dintre membrii grupului;
  • Creste nivelul de responsabilitate;
  • Dezvolta increderea in sine si in abilitatile de rezolvare a conflictelor;
  • Incurajeaza spiritul de leadership si ajuta participantii sa inteleaga mai bine care este rolul fiecaruia in cadrul echipei.

Ideea si scopul unui team building este sa motiveze, sa cresca moralul si performanta echipei si sa-i faca pe oameni sa inteleaga ca functioneaza ca un intreg. Odata ce s-a inteles importanta cooperarii si a implicarii fiecarui membru la realizarea sarcinilor, putem spune ca suntem pe drumul cel bun!

 

Bibliografie:  Serban Derlogea  „Team building- 50 de jocuri si rolul lor in consolidarea echipei”