Pentru  ca o constructie sa reziste in timp si spatiu are nevoie, inainte de toate, de o fundatie solida. In acelasi fel stau lucrurile si intr-o companie: oamenii alaturi de care incepi sa cladesti sau continui sa iti dezvolti o afacere trebuie sa aiba o „fundatie” solida.

Modul in care sunt pregatiti angajatii este esential pentru un business, iar cladirea unei echipe este cel putin la fel de importanta ca infiintarea firmei, aportul de capital, dotarea cu mijloace fixe, sau orice alt punct din planul de business! Si nu vorbim doar de cautarea asidua a unor team-players, sau, mai bine zis, a unor angajati a caror principala lauda din CV sa fie „imi place lucrul in echipa”. Nu, este nevoie de identificarea, unul cate unul, a unor membrii valorosi individual, care sa aiba si aceasta calitate (de lucru in echipa), pentru ca, o afacere este, de multe ori, asemeni unui joc de domino: fiecare piesa conteaza, iar caderea uneia va duce la prabusirea intregii constructii!

Astfel, primul pas in procesul de constructie a echipelor noi este determinarea tipului de personalitate al potentialilor membrii. O buna sugestie in acest sens poate fi realizarea unui test de profil DISC pentru fiecare persoana.

Pasul urmator este distribuirea rolurilor pe care le va ocupa fiecare persoana in parte in cadrul echipei. Astfel, eliminam confuziile si conflictele de interese ulterioare. In plus, cream o structura ideala, menita sa testeze potentialul fiecarui membru in parte.

O buna modalitate de determinare a rolurilor in echipa este modelul Belbin. Potrivit acestuia, exista 9 tipologii de angajati, de roluri pe care le poate juca un om intr-o echipa, nu exista un rol bun sau rau; fiecare rol este important pentru succesul intregii echipe:

 

  1. Creatorul (Plant): creativ si inovativ, are viziune de ansamblu, poate descoperi solutii neobisnuite si poate rezolva problemele dificile;

Puncte slabe: ignora detaliile si nu comunica eficient

  1. Investigatorul de resurse (Resource Investigator): entuziast, foarte priceput in comunicarea cu oamenii din jur, exploreaza idei, posibilitati si este un bun negociator.

Puncte slabe: Isi pierde interesul, nu implementeaza;

  1. Coordonatorul (Coordinator): matur, increzator si de incredere, organizeaza eficient activitatiile grupului; este un bun conducator si stie sa delege eficient.

Puncte slabe: Este manipulativ;

  1. Formatorul (Shaper): motivat, hotarat, dinamic si competitiv, gaseste modalitati prin care sa fie canalizate eforturile echipei, atrage atentia asupra obiectivelor si prioritatilor. In momentul in care are in fata un obstacol gaseste un mod alternativ de a trece peste el.

Puncte slabe: provocator, agresiv, predispus sa discute in contradictoriu;

  1. Monitor-evaluatorul (Monitor Evaluator): serios, prudent, este tipul de persoana analitica si obiectiva; analizeaza probleme, evalueaza solutiile astfel incat echipa sa ia cele mai bune decizii.

Puncte slabe: Neinspirat, sceptic;

  1. Coechipierul (Team Worker): temperat, sociabil, flexibil, se adapteaza usor in diferite situatii. Evita si rezolva conflictele si hraneste spiritul de echipa;

Puncte slabe: Este destul de indecis in situatii critice;

  1. Implementatorul (Implementer): eficient, organizat si practic, se autocontroleaza foarte bine. Transforma idei si concepte in actiuni practice, munceste din greu ca sa duca la bun sfarsit planurile.

Puncte slabe: Este reticent la idei noi;

  1. Finalizatorul (Completer Finisher): minutios si constiincios, acorda o atentie deosebita detaliilor si are o mare capacitate de a finaliza activitatile. Este responsabil cu tratarea erorilor si cu controlul calitatii.

Puncte slabe: tocmai datorita faptului ca este perfectionist, devine o persoana destul de reticenta la delegare;

  1. Specialistul (Specialist): implicat, dedicat profesional, foarte specializat, furnizeaza informatii tehnice, prioritatea sa fiind de a mentine standardele profesionale.

Puncte slabe: Are interese limitate si orientate spre specializari;

 

Din experienta mea, din team building-urile pe care le-am sustinut pana in prezent si in care s-a aplicat acest test asupra participantilor, pot spune ca identificarea rolurilor in cadrul echipei i-a ajutat pe participanti sa-si foloseasca calitatile intr-un mod cat mai avantajos si totodata sa-si constientizeze si sa-si gestioneze punctele slabe cat mai eficient.

Deasemenea consider ca un punct esential in cadrul unei echipe este echilibrul – o echipa echilibrata va reusi sa duca la bun sfarsit sarcinile stabilite si sa se suplineasca reciproc in situatiile in care este nevoie, fara a pune in pericol proiectele in desfasurare sau activitatea companiei.

Eficienta unei echipe depinde de calitatea interactiunii dintre membrii acesteia, nu doar de performanta individuala.

 

Nu va grabiti cand va selectati angajatii, ocupati-va dumneavoastra sau, daca nu aveti timp, asigurati-va ca ati delegat oameni specializati in HR (Human Resources) sa o faca. Situatia ideala este sa va ocupati dvs., alaturi de un specialist HR. Numai asa veti avea echipa ideala :)!