”Dupa douazeci si cinci de ani in aceeasi parohie, parintele O’Shaunessey isi lua la revedere in cadrul cinei date in onoarea sa cu ocazia pensionarii. Un membru eminent al congregatiei a fost rugat sa tina un scurt discurs, dar din nefericire a intarziat.
Atunci, ca sa umple timpul pana la sosirea intarziatului, preotul a luat cuvantul:
<Imi amintesc prima confesiune auzita aici, acum douazeci si cinci de ani, si m-am ingrijorat cu privire la ce fel de loc este acesta si unde am ajuns …
Acea prima marturisire ramane cel mai rau lucru pe care l-am auzit vreodata. Enoriasul mi-a marturisit atunci ca a furat un televizor de la un vecin si a mintit politia atunci cand a fost interogat dand vina cu succes pe un vagabond local, apoi a mai marturisit ca ar fi furat bani de la parintii sai si de la angajatorul sau, ca s-ar fi incurcat cu mai multe dintre sotiile prietenilor sai, ca ia droguri puternice…. va puteti imagina ce am crezut!
Cu toate acestea sunt bucuros sa spun ca pe masura ce zilele treceau mi-am dat seama ca acest om trist a fost doar o exceptie inspaimantatoare si ca aceasta parohie este intr-adevar un loc minunat, plin de oameni cumsecade si decenti … >.
In acest moment, intarziatul a ajuns, si-a cerut scuze si dornic sa isi spuna discursul a urcat imediat la microfon si a inceput:
<Imi voi aminti mereu cand parintele O’Shaunessey a venit in parohia noastra>, a declarat politicianul, <De fapt, sunt destul de sigur ca eu am fost prima persoana din parohie marturisita de dansul..>”.
Morala acestei povesti: niciodata sa nu intarzi atunci cand ai de tinut o prezentare in public. Intotdeauna asigura-te ca vei ajunge din timp, ca vei avea suficienta vreme sa te pregatesti, sa te organizezi. Iar daca totusi intarzi incearca inainte de a urca in fata publicului, sa te pui la curent cu ce s-a petrecut in lipsa ta, incearca sa obtii de la cineva un scurt update despre ce s-a discutat pana in acel moment.
Deasemenea vreau sa fiti atenti putin la discursul preotului. V-a captat atentia de la prima fraza? Cu siguranta ca da.
Introducerea este deosebit de importanta intr-o prezentare. Lipsa de experienta, de pregatire si de adaptare a unui vorbitor este evidentiata cel mai usor in cadrul introducerii si al incheierii.
Modul in care faci aceasta introducere este crucial, pentru ca prin introducere vei reusi sa atragi, sau nu, atentia publicului. Daca nu ai reusit sa faci acest lucru inca din primul moment, va fi greu sa o faci pe parcurs.
Lumea de azi este intr-o continua miscare, a prins o viteza ametitoare, de aceea si discursul trebuie sa fie unul adaptat la aceste vremuri. Daca vreti sa faceti o introducere buna, ganditi-va la ceva scurt, la obiect si de impact.