Odata cu venirea verii s-a dat startul nu doar la perioada concediilor, pe care le visam fiecare dintre noi ci si la maratonul teambuildingurilor organizate de firme pentru angajatii lor. O initiativa laudabila, pe care o incurajez si o sustin, dar doar in masura in care este gandita si realizata de o maniera care sa fie cu adevarat utila si care sa aduca beneficii angajatilor si in cele din urma organizatiei in sine.

Din pacate, prea putina lume intelege rostul si importanta unui teambuilding, si de cele mai multe ori este vazut doar ca o modalitate de relaxare, de distractie intre colegi, poate chiar in absenta managerilor si weekendul petrecut undeva in afara biroului devine acel “teamdrinking” faimos pe care il cunoaste toata lumea si il asteapta cu mai multa sau mai putina nerabdare.

Este adevarat ca si acest gen de iesiri au o menire a lor, de a inlatura niste bariere si de a asigura o relatie de cunoastere si imprietenire in randul angajatilor, poate cu efecte pozitive in ceea ce priveste cultura organizationala, dar cam aici se opresc toate avantajele. Ori un teambuilding ofera o paleta mult mai larga de beneficii care reprezinta un castig mult mai mare pentru o organizatie, pe termen lung.

Companiile care inteleg importanta acestor programe isi trimit angajatii in astfel de programe in principal pentru a intari comunicarea si pentru a stimula si solidifica munca in echipa, bifand si alte beneficii de genul iesirea din rutina, dezvoltarea de noi abilitati, inclusiv cele de leadership, stimulente pentru moralul angajatilor etc .

De aceea sustin importanta organizarii unor teambuildinguri smart cu o predominanta componenta de invatare care sa scoata in evidenta aspectele pozitive, sa ofere solutii pentru ce nu merge bine si sa identifice exact punctele slabe, pentru ca apoi aceste informatii sa poata fi duse ulterior in companie si pe baza lor sa se implementeze schimbari sau strategii noi, care sa asigure performanta in activitatea echipelor.

Cum facem acest lucru?

Primul pas este, in cazul ECHIPELOR EXISTENTE, identificarea rolurilor si a mecanismelor de comunicare, cooperare si feedback care sunt folosite. Rolurile jucate de fiecare membru al echipei trebuie identificat si comparat cu rolul formal atribuit de Organigrama sau alta structura oficiala a echipei. In urma acestei analize, se pun in practica exercitii, jocuri specific situatiei identificate. Aceste exercitii constau in general in sarcini, a caror indeplinire nu este posibila DECAT printr-o coordonare, colaborare, cooperare si comunicare specifica muncii de echipa.

In cazul ECHIPELOR NOI, in constructie, determinam TIPUL DE PERSONALITATE al membrilor viitoarei echipe, precum si ROLURILE specifice de echipa pentru fiecare participant in parte. In urma acestor analize, propunem o structura IDEALA pentru echipa in formare, tinand cont de individualitati si competente. Echipa astfel structurata o supunem unor sarcini (sub forma de jocuri si exercitii) menite sa formeze si sa sudeze canale de comunicare, reflexe de cooperare specifice destinatiei echipei.

In situatia ECHIPELOR DISFUNCTIONALE sau NEPERFORMANTE, identificam sursele posibile ale lipsei de performanta, propunem SOLUTII in fiecare caz si aplicam exercitii specifice, menite sa atenueze sau sa elimine potentialele disfunctionalitati.

Daca doriti mai multe detalii legate de desfasurarea propriu-zisa a acestor activitati sau va ganditi la o oferta personalizata de teambuilding, puteti sa-mi scrieti pe adresa office@smart-hr.org si sa profitati de programele noastre smart de stimulare si dezvoltare a personalului.